Selska cesta 119., Zagreb

Studijsko putovanje u Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije

Studijsko putovanje u Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije

Zajednica braniteljskih zadruga, s partnerima Udrugom DOBRA i Zajednicom pape Ivana XXIII, u studenom 2020. je započela s provedbom projekta „VjerujUSebe“ kojemu je cilj smanjenje socijalne isključenosti pojedinaca i siromaštva koje je posljedica dugotrajne nezaposlenosti.  Sufinancira se iz Europskog socijalnog fonda, a provodi se na poziv „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici“ Ministarstva rada i  Hrvatskog  zavoda za zapošljavanje.

Korisnici projektnih aktivnosti su osobe s problemima ovisnosti koje utječu na njihov status u društvu kao i stručnjaci koji će sudjelovati na raznim edukacijama. S ciljem da se izbjegne socijalna isključenost projekt nudi razne aktivnosti i socijalne usluge savjetovanja.  Osim osoba u nepovoljnom položaju, ciljna skupina su također i stručnjaci koji rade s osobama u nepovoljnom položaju.

Korisnici će proći edukacije o osnovama poduzetništva, te radionice osnaživanja – neophodne psihološke pomoći za otvaranje nove stranice u životu. Cilj je da ih kroz projektne aktivnosti potaknemo na razmišljanje o zanimanju kojim bi se htjeli baviti u budućnosti.

U sklopu realizacije projektnih aktivnosti „VjerujUSebe“ posjetili smo Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije – centar za prihvat beskućnika i pučku kuhinju. Sudjelovali su projektni tim Zajednice braniteljskih zadruga, stručnjaci i korisnici iz terapijske zajednice Pape Ivana XXIII kako bi se upoznali s radom ustanova koje skrbe i udomljuju pripadnike ranjivih skupina. Caritas Osijek je u suradnji s gradom Osijekom 1999. pokrenuo projekt Centar za prihvat beskućnika. Centar ima kapacitet od 24 ležaja i u prosjeku skrbi o 15-ak korisnika. Korisnici imaju osigurana sva tri obroka (doručak, ručak, večera), sredstva za osobnu higijenu, odjeću, obuću, pranje posteljine i odjeće. Centar također provodi razne projekte resocijalizacije kako bi svojim korisnicima pružili kvalitetniju pomoć i psihosocijalnu podršku. Posjet Caritasu pružio je stručnjacima i korisnicima jako koristan uvid u funkcioniranje i rad centra, a razgovaralo se o unapređenju daljnje suradnje koja je u prošlim godinama bila vezana za humanitarne aktivnosti – donacije od strane braniteljskih zadruga.

Trajanje projekta „VjerujUSebe“, UP.02.2.2.06.0119, je 24 mjeseca, a provodi se na poziv „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici  – faza I“, UP.02.2.2.06, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, koje je posredničko tijelo broj 1 u projektu. Posredničko tijelo broj 2 je Hrvatski zavod za zapošljavanje. Europska unija iz Europskog socijalnog fonda sufinancira bespovratna sredstava u iznosu od 85% vrijednosti projekta, a Republika Hrvatska iz državnog proračuna sufinancira bespovratna sredstava u iznosu od 15%.

Related Posts
Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *