Selska cesta 119., Zagreb

Završio projekt VjerujUSebe

<strong>Završio projekt VjerujUSebe</strong>

Projekt osnaživanja osoba s problemima ovisnosti

Kraj je projekta VjerujUSebe, kojeg je od 1. studenog 2020, do 1. studenog 2022. provodila Zajednica braniteljskih zadruga, s partnerima Udrugom DOBRA iz Metkovića i Zajednicom pape Ivana XXIII iz Vrgorca. Projektom se htjela smanjiti socijalna isključenost pojedinaca, osoba s problemima vezanima uz razne vrste ovisnosti, i siromaštvo koje je posljedica dugotrajne nezaposlenosti. Projekti cilj bio je educirati i povećati uključenost u društvo pripadnika ciljne skupine u riziku od socijalne isključenosti na temelju stjecanja stručnih i poslovnih sposobnosti, pokrenuti promjene u društvenoj zajednici i ojačati kapacitete stručnjaka koji rade s njima u svrhu razvoja socijalnih usluga.

Korisnicima su se tako kroz projekt pružile edukacije o osnovama poduzetništva, te radionice osnaživanja – neophodne psihološke pomoći za otvaranje nove stranice u životu. Uz pomoć edukacija i ukupno 11 posjeta braniteljskim zadrugama diljem Hrvatske, korisnike se htjelo potaknuti na razmišljanje o zanimanju kojim bi se htjeli baviti u budućnosti. Korisnici su tako od branitelja koji djeluju u zadrugama stekli nova znanja, upoznali su se s poslovanjem zadruga koje se bave autohtonim proizvodima, ekološkom poljoprivrednom proizvodnjom, uzgojem i preradom, rukotvorinama, terapijskim sportskim aktivnostima i radom u turizmu. Također, na ovaj način su dobili savjete od osoba koje su unatoč svojim poteškoćama kroz rad uspjele u ostvarivanju svojih želja i potreba i tako unaprijedile kvalitetu svog života. Uspješnost ovih projektnih aktivnosti vidi se u tome što se dio korisnika uključenih u projekt aktivno zainteresiralo za djelatnosti kojima se zadrugari bave, čime je stvorena još jedna mogućnost za pozitivnu promjenu u njihovom životu.

Kako bi se korisnicima pružila bolja pomoć, u sklopu projekta sedam uključenih stručnjaka sudjelovalo je na raznim edukacijama koje služe za podizanje kapaciteta udruga kao pružatelja socijalnih usluga u društvu, razvoj komunikacijskih i poslovnih vještina. Organizirala su se i studijska putovanja u Hrvatskoj i Italiji kako bi korisnici dobili uvid u aktivnosti i obilježja područja gdje djeluju socijalni poduzetnici.

Na završnoj konferenciji projekta, održanoj 18. listopada u Metkoviću, predstavljeni su njegovi rezultati te je prikazan kratki film ostvarenih aktivnosti, a u razgovoru korisnika i voditelja projekta izražena je želja za nastavkom projektnih aktivnosti koje su im pružile novu perspektivu u životu. Na stranici projekta vjerujusebe.net, na mogu vidjeti sve informacije o projektu i ostvarenim aktivnostima. Projekt „VjerujUSebe“ provodio se 24 mjeseca, od 1. studenog 2020, do 1. studenog 2022., na poziv „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici  – faza I“ Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.435.255,12 kuna, koliki je i iznos bespovratnih sredstava. Europska unija iz Europskog socijalnog fonda sufinancira bespovratna sredstava u iznosu od 85% vrijednosti projekta, a Republika Hrvatska iz državnog proračuna sufinancira bespovratna sredstava u iznosu od 15%.

Related Posts
Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *