Selska cesta 119., Zagreb

Studijsko putovanje u Italiju

Studijsko putovanje u Italiju

Zajednica braniteljskih zadruga s partnerima Udrugom DOBRA i Zajednicom Pape Ivana XXIII od 1. studenog 2020. do 1. studenog 2022. provodi projekt „VjerujUSebe“, s ciljem povećanja društvene uključenosti ovisnika u rehabilitaciji, ranjive skupine u riziku od socijalne isključenosti, na temelju stjecanja stručnih i poslovnih sposobnosti te vještina u sklopu aktivnosti širenja i unaprjeđenja kvalitete socijalnih usluga u zajednici.

Kako bi se projektni stručnjaci za rad s osobama u nepovoljnom položaju i rehabilitaciju i voditelji projektnih aktivnosti upoznali s radom udruga i ustanova koje skrbe i udomljuju pripadnike korisničke skupine i osoba u nepovoljnom položaju i dobili uvid u razvoj mogućnosti u radu s korisničkom skupinom, u sklopu projekta je ovog tjedna organizirano studijsko putovanje u Italiju.

Stručnjaci i projektni tim tako su posjetili Zajednicu Lautari specijaliziranu za rehabilitaciju ovisnika. Zajednica djeluje od 1992. te osobe s problemima ovisnosti uključuje u djelatnosti kao što su vinogradarstvo, stolarski i restauratorski radovi, građevinski te mehaničarski radovi kako bi se nakon rehabilitacije lakše uključili u društvo. Zatim, posjetili su i društveno poduzeće koju vodi Zajednica Sant’Egidio te koje vodi restoran u kojem rade osobe s invaliditetom, profesionalci i volonteri. Osobe s invaliditetom prolaze kroz tečajeve osposobljavanja te tako postaju konkurentni na tržištu rada. Stručnjaci i projektni tim dobili su vrijedna znanja i iskustvo koje će unaprijediti njihov rad u rehabilitaciji osoba s problemima ovisnošću i u nepovoljnom položaju.

Trajanje projekta „VjerujUSebe“, UP.02.2.2.06.0119, je 24 mjeseca, a provodi se na poziv „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici  – faza I“, UP.02.2.2.06, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, koje je posredničko tijelo broj 1 u projektu. Posredničko tijelo broj 2 je Hrvatski zavod za zapošljavanje. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.435.255,12 kuna, koliki je i iznos bespovratnih sredstava. Europska unija iz Europskog socijalnog fonda sufinancira bespovratna sredstava u iznosu od 85% vrijednosti projekta, a Republika Hrvatska iz državnog proračuna sufinancira bespovratna sredstava u iznosu od 15%.

Related Posts
Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *