Selska cesta 119., Zagreb

Studijsko putovanje u Šibenik i Knin – projekt “VjerujUSebe”

Studijsko putovanje u Šibenik i Knin – projekt “VjerujUSebe”

Zajednica braniteljskih zadruga, s partnerima Udrugom DOBRA i Zajednicom pape Ivana XXIII, u studenom 2020. je započela s provedbom projekta „VjerujUSebe“ kojemu je cilj smanjenje socijalne isključenosti pojedinaca i siromaštva koje je posljedica dugotrajne nezaposlenosti, te u kojem se nude razne aktivnosti i usluge savjetovanja i pomaganja.

Jedan od glavnih ciljeva projekta je pomoći ciljnoj skupini, osobama s problemom ovisnosti, da izbjegnu socijalnu isključenost i dugotrajnu nezaposlenost na način da ih se upozna s ekološkom poljoprivrednom proizvodnjom. 

Projektni tim  i  korisnici iz Zajednice Pape Ivana XXIII sudjelovali su na studijskom putovanju u Šibenik i Knin 16. prosinca 2021. Putovanje je organizirano kao poveznica dvije ciljne skupine u svezi zajedničkog uvida u aktivnosti i obilježja područja gdje djeluju socijalni poduzetnici, te se upravo u Šibeniku i Kninu nalaze dobri primjeri takvih poduzetnika.  

Zajedno s korisnicima posjetili smo Udrugu osoba s invaliditetom „Sveti Bartolomej”  humanitarno-socijalnu udrugu, osnovanu u Kninu 17.11.1999., a osnivači su joj bili 10 osoba s invaliditetom i 2 socijalna radnika. Direktor udruge gospodin Vlado Arežina upoznao je korisnike sa radom svoje udruge, samim počecima i svim preprekama na koje su nailazili. Bartolomej u Kninu posljednjih godina zapošljava oko 100 stalno zaposlenih osoba kroz sva područja svojeg djelovanja, od suradnika u nastavi, njege osoba s potrebama, edukacije i rehabilitacije osoba s invaliditetom, kroz poludnevni boravak za djecu s invaliditetom, proizvodni pogon Bartolomeja j.d.o.o. itd.  Uz gospodina Vladu, par riječi su podijelili Marko Pehar (zaposlenik udruge i voditelj projekta) te Katica Marušić (zaposlenica i voditeljica projekta). Zbog Covida i samih mjera udruge nismo mogli posjetiti njihov poludnevni boravak gdje im se odvijaju aktivnosti s njihovim korisnicima, ali su nam kroz predavanja predstavili svoje djelovanje.   

U sklopu putovanja organizirano je i predstavljanje projekta u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ u Šibeniku gdje je održana prezentacija u svrhu javnog predstavljanja projekta.  Prezentaciju je održao voditelj projekta Ante Vukušić. Na javno predstavljanje pozvani su mediji i javnost. Na događaju je prisustvovao upravitelj Braniteljske socijalne zadruge Branitelj Davor Krnić. U knjižnicu se može ući samo uz predočenje Covid potvrde tako da korisnici nisu bili prisutni.

Trajanje projekta „VjerujUSebe“, UP.02.2.2.06.0119, je 24 mjeseca, a provodi se na poziv „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici  – faza I“, UP.02.2.2.06, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, koje je posredničko tijelo broj 1 u projektu. Posredničko tijelo broj 2 je Hrvatski zavod za zapošljavanje. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.435.255,12 kuna, koliki je i iznos bespovratnih sredstava. Europska unija iz Europskog socijalnog fonda sufinancira bespovratna sredstava u iznosu od 85% vrijednosti projekta, a Republika Hrvatska iz državnog proračuna sufinancira bespovratna sredstava u iznosu od 15%.

Related Posts
Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *