Selska cesta 119., Zagreb

Projekt “VjerujUSebe” – pokazne vježbe na primjerima Poljoprivredno-braniteljske zadruge (PBZ) Svilaja

Projekt “VjerujUSebe” – pokazne vježbe na primjerima Poljoprivredno-braniteljske zadruge (PBZ) Svilaja

Zajednica braniteljskih zadruga, s partnerima Udrugom DOBRA i Zajednicom pape Ivana XXIII, u studenom je započela s provedbom projekta „VjerujUSebe“ kojemu je cilj smanjenje socijalne isključenosti pojedinaca i siromaštva koje je posljedica dugotrajne nezaposlenosti, te u kojem se nude razne aktivnosti i usluge savjetovanja i pomaganja.

Jedan od glavnih ciljeva projekta je pomoći ciljnoj skupini, osobama s problemom ovisnosti, da izbjegnu socijalnu isključenost i dugotrajnu nezaposlenost na način da ih se upozna s ekološkom poljoprivrednom proizvodnjom. Korisnici su do sada sudjelovali na pet posjeta; maslinarstvo u Desnama, vinogradarstvo u Komarnoj, školjkarstvo u Blacama, turizam u Hrvacama i uzgoj aromatičnog bilja u Unešiću.

Održana je šesta edukacija društvenog poduzetništva na primjeru Poljoprivredno-braniteljske zadruge „Svilaja“ na vrličkom području u zagorskom dijelu Splitsko-dalmatinske županije. Posjetili smo pršutanu obitelji Stipe Baturine, hrvatskog branitelja, čiji je kapacitet proizvodnje oko tisuću komada pršuta u jednom turnusu, koja ima potencijalne mogućnosti širenja, odnosno razvoja i zapošljavanja. Gospodin Stipe Baturina i njegov sin Ivan Baturina, zajedno sa Antom Blaževićem (zadrugar) proveli su zaposlenike kroz pogon, objasnili način poslovanja i proizvodnje. Nakon obilaska i predavanja organiziran je ručak za korisnike i projektni tim.    

Trajanje projekta „VjerujUSebe“, UP.02.2.2.06.0119, je 24 mjeseca, a provodi se na poziv „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici  – faza I“, UP.02.2.2.06, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, koje je posredničko tijelo broj 1 u projektu. Posredničko tijelo broj 2 je Hrvatski zavod za zapošljavanje. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.435.255,12 kuna, koliki je i iznos bespovratnih sredstava. Europska unija iz Europskog socijalnog fonda sufinancira bespovratna sredstava u iznosu od 85% vrijednosti projekta, a Republika Hrvatska iz državnog proračuna sufinancira bespovratna sredstava u iznosu od 15%.

Related Posts
Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *