Selska cesta 119., Zagreb

Projekt „VjerujUSebe“ Predavanja i pokazne vježbe na primjerima zadruge Sveti Ivan

Projekt „VjerujUSebe“ Predavanja i pokazne vježbe na primjerima zadruge Sveti Ivan

Zajednica braniteljskih zadruga, s partnerima Udrugom DOBRA i Zajednicom pape Ivana XXIII, u studenom je započela s provedbom projekta „VjerujUSebe“ kojemu je cilj smanjenje socijalne isključenosti pojedinaca i siromaštva koje je posljedica dugotrajne nezaposlenosti, te u kojem se nude razne aktivnosti i usluge savjetovanja i pomaganja.

Jedan od glavnih ciljeva projekta je pomoći ciljnoj skupini, osobama s problemom ovisnosti, da izbjegnu socijalnu isključenost i dugotrajnu nezaposlenost na način da ih se upozna s ekološkom poljoprivrednom proizvodnjom. Korisnici su do sada sudjelovali na dvije edukacije; maslinarstvo u Desnama te vinogradarstvo u Komarnoj.

U petak 21. svibnja održana je treća edukacija društvenog poduzetništva na primjeru zadruge Sveti Ivan u Blacama s korisnicima iz Zajednice Pape Ivana XXIII. Zadruga Sveti Ivan bavi se, između ostalog, uzgojem riba i morskih organizama, pružanjem usluga u nautičkom i lovnom turizmu, te sličnim djelatnostima. Korisnici su, zajedno s projektnim timom, s čamcima prevezeni na ponton u središtu uzgajališta školjaka. Kroz predavanje su upoznati s uzgojem školjkaša i gospodarskim ribolovom, te su imali priliku sudjelovati u izvlačenju svježih dagnji iz mora , a zatim pripremi i kušanju. Izlet je bio popraćen lijepim sunčanim danom u kojem su svi uživali u boravku na morskom zraku.

U planu je skori nastavak sličnih edukacija na primjerima zadruga, kroz koje se žele zainteresirati korisnici iz zajednice kako bi razvili potrebna znanja i vještine da budu što konkurentniji na tržištu rada.

Trajanje projekta „VjerujUSebe“, UP.02.2.2.06.0119, je 24 mjeseca, a provodi se na poziv „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici  – faza I“, UP.02.2.2.06, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, koje je posredničko tijelo broj 1 u projektu. Posredničko tijelo broj 2 je Hrvatski zavod za zapošljavanje. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.435.255,12 kuna, koliki je i iznos bespovratnih sredstava. Europska unija iz Europskog socijalnog fonda sufinancira bespovratna sredstava u iznosu od 85% vrijednosti projekta, a Republika Hrvatska iz državnog proračuna sufinancira bespovratna sredstava u iznosu od 15%.

Related Posts
Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *